Sayfalar

Sırt Ağrısının Sebepleri ve Çareleri

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur'dan konuyla ilgili bilgiler:

Sırt Ağrıları Neden Kaynaklanıyor?
Kötü duruş, incinme, stres, hamilelik, yaşlılık ve aşırı alkol kullanmadan kaynaklanabilmektedir.

Sırt Ağrısı İçin Ne Yapmalı?
  • Düzgün oturma ilke edinilmeli
  • Otururken öne doğru eğilmemeye dikkat etmeli.
  • Omuzlar öne doğru gelmemeli. Sürekli olarak omuzlar geri itilmeli ve mide içe çekilmeli. Böylece vücut ağırlığı eşit olarak çeşitli bölgelere dağıtılmış olacaktır.
  • Oturma sırasında bacak bacak üstüne atmak sakıncalıdır.Bu şekilde otururken hem bacaklardaki kan dolaşımı zorlaşır, hem de sırt olumsuz etkilenir.
  • Ağırlık taşımak da sırt ağrılarına neden olur.
Prof. Dr. Şendur, ''Alışverişten dönerken yükü bir elinizde taşımayın. İki ayrı çanta ya da torbaya eşit miktarda malzeme koyun ve öyle taşıyın. Sırtınız ve omuzlarınız arasında denge kurulmasını sağlamakla, sırt ağrısı çekmekten kurtulursunuz''


Yatmak Sırt Ağrısına İyi Gelir mi?
Prof. Dr. Şendur, sırt ağrıları yüzünden yatak istirahati yapmanın da sorunu çözmeyeceğini vurguladı. Uzun süreli yatak istirahatinin sırta destek veren kasları zayıflatabildiğini bildiren Şendur, bu nedenle sadece yatarak ağrı geçirmeyi denemenin yanlış olacağını savundu. Prof. Dr. Şendur, şöyle devam etti:

''Stres ve gerginlik, sırt kaslarının gerilmesine neden olur. Bu nedenle haftada bir kez sırtınıza masaj yaptırın ya da yoga yapmayı öğrenin. Sırt kaslarının rahatlaması için bu önlemleri almak zorundasınız. Sırtın sağlıklı olabilmesi için doğru egzersizleri seçmek çok önemlidir. Yüzme ve yürüyüş sırt için ideal egzersizler olarak nitelendirilir. Yaşamımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçirdiğimize göre, yatağımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Yatağınız kalçalarınızın ve omuzlarınızın rahat edebileceği şekilde olmalı.''

Kaynak:AA-Haberturk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder