Sayfalar

Bazı Meyve ve Sebzelerin Faydaları

İncir, hurma, kuru üzüm ve keçi boynuzu gibi meyveler diğerlerine göre midede fazla kaldıklarından insanı tok tutar ve besleyicidir.

Armut yeterince yenirse bağırsakları yumuşatır.Sert armut pişirilip yenilebilir.

Olgun elma, yemek üzerine yeteri kadar yendiğinde hazma yardımcı olur.Elmayı yemekten evvel yemek daha faydalıdır.


Eriğin tatlı olanları bağırsakları yumuşatır, ham eriğin fazlası mideyi bozar.Mayhoş eriğin hoşafı mide ve bağırsaklara iyi gelir.

Şeftali, kabuğu soyulmadan yenmemelidir.Fazla yenmesi zararlıdır.

Ayva ishali keser, mideye faydalıdır.

Kızılcık, iştah açar.

İncir fazla yenirse bağırsakları bozar.Nemli yerlerde tutulan kuru incirin üzeri un-kepek gibi beyazlanırsa yenmesi zararlıdır.

Demirhindi bağırsakları çalıştırıp ateşi düşürür.

Kara dutun olgunu bağırsakları yumuşatır.

Hunnab(çiğde) kurusu kaynatılırsa göğüs ağrılarına yararlıdır.Bağırsak ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Ekşi nar şurubu harareti giderir, serinlik verir.Ekşi ve tatlı narı sıkıp suyunu içmek daha faydalıdır.İçindeki sarı perdeleri de yenmelidir.

Portakalın ağızda bir süre tutulması harareti azaltır.Suyuna şeker katılarak içilmesi harareti ve ağız kuruluğunu giderir.

İyi cins kavun-karpuz yaz mevsiminde yenirse vücudu serin tutar, sakinleştirir.Fazla yenilirse şişkinlik verip rahatsız eder.

Salatalık vücudu serinletip yumuşatır.Mevsiminde salatası serinlik verir, iştah açar.

Mısırın hazmı güçtür.Mideyi yorduğu için çok yenilmesi şişkinlik ve rahatsızlık verir.

Yemeklerden sonra kahve içilmesi hazma yardımcı olur.

Çay idrar söktürücü, mideyi uyarıcı olduğu için, yemeklerden sonra içilmesi hazma yararlıdır.Kahveye göre daha çok tercih edilir.Aşırı içilmesi tansiyonu yükseltir.

(10/05/2009 Fazilet Takviminden alıntı yapılmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder